Boris OblakDirektor razvoja

Boris Oblak je kot direktor razvoja v podjetju Abakus plus d.o.o. od leta 1992 zadolžen za razvoj informacijskih rešitev.

Diplomiral je leta 1987 na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Začetki dela z Oracle bazo segajo še v verzijo 5, prve aplikacija pa je razvijal z verzijo Oracle 6 še v DOS okolju. Vzporedno je razvijal aplikacije na operacijskem sistemu VMS. Z bazo Oracle 7 je delal na operacijskih sistemih OpenVMS in SCO unix.
S sodelavcem sta leta 1996 uspešno prenesla bazo Oracle 7.1.5 na operacijski sistem linux, še preden je Oracle ta operacijski sistem podprl. Z verzijo baze Oracle 8 je Oracle operacijski sistem linux tudi uradno podprl. Takrat se je preusmeril na ta operacijski sistem in se bolj posvetil administraciji in optimizaciji baz podatkov.

Leta 1999 je sodeloval pri razvoju logističnega informacijskega sistema, pri optimizaciji iskanja artiklov v skladiščih, v podjetju Sava-trade d.d.

Leta 2000 je sodeloval pri izgradnji informacijskega sistema za letališča (Flight Information System – FIS) v podjetju Aerodrom Ljubljana d.d., kjer nadaljuje z delom na razvoju.

Leta 2003 je sodeloval pri razvoju distribucije in prodaje edicij, točneje pri izdelavi algoritma za učinkovito razdeljevanje revij in časopisov po prodajnih mestih v podjetju Delo prodaja d.d. Zadolžen je za varovanje in restavriranje podatkov (RMAN, DataGuard).

Leta 2004 je opravil izpit Oracle Certified Professional DBA.

Kot administrator podatkovnih zbirk (DBA) deluje tudi v podjetjih Fraport, Gorenjska banka d.d., Delo prodaja d.d., Futura plus d.d., Sava Tires d.o.o., Sava d.d., Zavarovalnica Generali, Zavarovalnica Triglav, Hranilnica LON, Iskra MIS d.d., Banka Slovenije d.d., Nova Banka.

Je tudi glavni avtor produkta Arbiter – produkta za vodenje revizijskih sledi ter soavtor produktov Backup Server in DejaVu (virtualne baze podatkov) in APPM – Oracle Performance Monitor.

More in this category: « Christian Gohmann Julian Dontcheff »