Moderna podatkovna arhitektura za podporo celovitem upravljanju s podatki

Petek, 3. junij 12:25 - 13:20
Težavnost: Intermediate
Dvorana: D
Področje: Data analytics

Neizogibno dejstvo je, da je količina proizvedenih podatkov skoraj neskončna. Vsaka naprava, vsak klik, vsaka digitalna akcija proizvaja podatke. Večinoma smo se že navadili, da podatke tako ali drugače shranjujemo. Naslednji izziv – ki pa se je pravzaprav že začel dogajati – je izvajanje monetizacije podatke. Zgolj shranjeni podatki so za nas namreč le strošek. S podatkovno ekonomijo pa pretvorimo surove podatke v poslovno vrednost za podjetje. To pa ne velja le za podjetja, temveč širše za celotno pametno družbo, ki temelji na vseh možnih podatkih iz najrazličnejših virov.

Vsega tega pa se ne bo dalo tehnološko doseči z obstoječimi arhitekturnimi rešitvami kot je npr. podatkovno skladišče z ETL transformacijami in orodji za poslovno analitiko. Moderna podatkovna arhitektura mora podpirati ogromno količino podatkov (volumen), hitrost procesiranje podatkov, raznolikost podatkovnih virov (strukturirani in nestrukturirani podatkov v obliki video, avdio… zapisov), torej vse kar zares predstavljajo masovni podatki.

V predavanju bom najprej predstavil kaj zares so masovni podatki in kako naj jih razumemo. Iz tega pogleda bomo pogledali logične sestavne bloke, ki tvorijo oziroma so potrebni za moderno podatkovno platformo.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Speaker:
Jure Jeraj
Podjetje
Result d.o.o.