Ali je Oracle Autonomous Database prihodnost razvoja Oracle baze podatkov?

Četrtek, 2. junij 11:50 - 12:35
Težavnost: Basic
Dvorana: A
Področje: Database

Oracle Autonomous Database je več-modelna Oracle baza podatkov, ki v osnovi temelji na relacijskem modelu (tabelah) in je hkrati še JSON baza podatkov s podporo za MongoDB API in JSON kolekcije, XML in prostorske podatke (Spatial)
in hkrati podpira graf podatkovni model in metode strojnega učenja nad vsemi prej naštetimi podatki. Podatki so shranjeni v klasični transakcijski obliki ali kolumnar komprimirano obliki, po potrebi lahko Autonomous baza dostopa do zunanjih podatkov na S3 kompatibilnih objektih (Object Storage) s Avro, ORC ali Parquet formatom podatkov.

Trenutna verzija je Oracle 19c, večina funkcionalnosti iz običajne Oracle 19c je enako uporabljiva v Autonomous bazi, z nekaterimi manjšimi spremembami, kjer avtomatizacija procesov varnostnega kopiranja, varnostnih nadgradenj in upravljanja baze ne dovoljuje ročnih nastavitev.
Zakaj je Autonomous sedanjost in najverjetnejša prihodnost razvoja Oracle baze podatkov ?
Če pustimo ob strani dejstvo, da je Oracle Autonomous Database storitev s katero, s pomočjo algoritmov strojnega učenja, neposredno upravlja Oracle, ima Autonomous Database nekaj unikatnega:
licenčni model kjer plačujemo samo dejansko uporabo Autonomous baze, merjeno po sekundah, elastično raztegljivo navzgor in navzdol, kar je zelo uporabno v testnih, razvojnih in okoljih okrevanja po katastrofi.
No, pravzaprav v vseh okoljih, tudi podatkovnih skladiščih in transakcijskih sistemih, praktično povsod kjer lahko predvidimo ali ocenimo potrebno število procesorjev v nekem trenutku.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Speaker:
Robert Korošec
Podjetje
Oracle