Java & DevOps

Marko Derganc

Cassandra 123

Marko Derganc
Iskratel d.o.o.

Cassandra, ki je NoSQL podatkovna baza, dobro znana v BigData svetu. Primerna pa je lahko tudi za rešitve, kjer se zahteva:neprestana razpoložljivost podatkovne baze, trajnost podatkov, enaka odzivnost ne glede na količino zapisov v bazi.

V Iskratelu Cassandro uporabljamo na nekaterih naših produktih. Imamo pa tudi izkušnje s projekti, kjer se je Cassandra izkazala za napačno izbiro, na srečo še pravočasno, v času razvoja. V določenih primerih uporaba Cassandre ne zahteva ekspertnega znanja in zahtevnega vzdrževanja podatkovnega centra. Z osnovnim poznavanjem Cassandre pa lahko učinkovito rešimo nekatere kompleksne probleme, zato bomo na predavanju predstavili:

  • Kaj je Cassandra?
  • Osnove njenega delovanja.
  • Razvoj podatkovnega modela.
  • Kdaj je Cassandra pravilna izbira?


Informacije o predavanju

Jezik / Language: SLO


O Avtorju

Marko Derganc se je Iskratelu pridružil leta 1997 kot razvojni inženir, od takrat pa uspešno izpeljal mnogo projektov na različnih področjih. Bil je eden ključnih razvojnikov, ki je bil zadolžen za hitro menjavo IBM-ove 40TB SQL baze z odprto kodno rešitvijo Cassandra. Zadnje deluje kot svetovalec, ki išče rešitev za PB bazo z zelo specifičnimi zahtevami in kot razvojni inženir na področju vpeljave SSO Keycloak strežnika in Docker-ja.