Data Analytics

Žiga Vaupot, Mojca Gros

Oracle Analytic Cloud: Celovita platforma za poslovno analitiko

Žiga Vaupot, Mojca Gros
Qubix d.o.o.

Oracle Analytic Cloud (OAC) je osrednja platforma za razvoj in uporabo rešitev poslovne analitike v Oracle oblaku.

OAC platformo sestavlja več tehnologij, ki lahko delujejo povsem neodvisno, seveda pa je njihova vrednost v tem, da jih je mogoče povezati v enotno rešitev. Vsa orodja v okviru platforme so razvita na osnovi že poznanih "on-prem" tehnologij, kot so Oracle Business Intelligence (Answers, Interactive Dashboards, BI Publisher) in Oracle Essbase. Zato je mogoče že razvite rešitve relativno enostavno in brez večjih posegov prenesti v oblak. Dodatno orodje v paleti je Data Visualization, ki je pravzaprav osrednje orodje v platfromi.

OAC je na voljo v več različicah, ki omogočajo razvoj in uporabo rešitve poslovne analitike glede na zahteve. Le-te lahko naslavljajo potrebe posameznih oddelkov, na primer kadrovskega oddelka, kot tudi potrebe celotnega podjetja. V prvem primeru je na voljo Standardna verzija, ki vključuje Data Visualization in Essbase v oblaku, v drugem pa je dodana celotna funkcionalnost poročanjia in interaktivnih nadzornih plošč. Vmesna različica, t.i. Data Lake Edition, omogoča povezovanje platformo z Big Data podatki, na primer s Spark strežnikom.

Na predstavitvi bomo predstavili in demonstriratli uporabo nekaterih najbolj značilnih komponent, ki jih uporabniki lahko uporabijo za razvoj modernih rešitev poslovne analitike v oblaku.


Informacije o predavanju

Jezik / Language: SLO


O Avtorju

Žiga Vaupot je po izobrazbi informatik in deluje na področju informacijskih tehnologij že več kot 25 let. Praktično vso svojo profesionalno kariero je tako ali drugače povezan z Oraclom. Zadnjih 8 let se posveča predvsem poslovni analitiki in razvoju rešitev s tega področja. Ima pridobljen certifikat Oracle Business Intelligence Certified Implementation Specialist. Kot predavatelj redno sodeluje na srečanjih Oracle uporabnikov v ožji regiji in je avtor tečaja Oracle Analitycs Cloud, ki se izvaja v okviru Oracle Partner Academy.

Žiga vodi podjetje Qubix v Sloveniji, ki je sicer del skupine Qubix Intl. s sedežem v Veliki Britaniji in ki deluje še v ZDA, Avstraliji in Indiji. Je tudi član IO SIOUG.